Päivän pohdinta

1. Mikä perehdyttämisessä ja opastamisessa on haastavinta?

Perehdyttämisessä haastavinta on arvioida uuden ihmisen osaamista ja lähtötasoa sekä sovittaa perehdyttäminen siihen. Sen takia yleensä kerron, että aloita jokaisen kanssa alusta kunnes tutustumme hieman paremmin ja pystyn soveltamaan perehdyttämisen ko. henkilön taitoihin ja osaamiseen sopivaksi. Joskus jos kemiat eivät lainkaan kohtaa, vaativinta on pitää oma suhtautuminen neutraalina ja kuulla ihminen ihmisenä, ei omina tulkintoina hänestä. Vaikeaa on myös se, jos näen ettei perehdytettävän käsitys osaamisestaan vastaa sitä mitä hän sanoo. Eli jos hän sanoo osaavansa ja ymmärtävänsä mutta selvästi ei kuitenkaan osaa eikä ymmärrä. Tämä on hoitotyössä erittäin vaarallista.


2. Missä kohdin/asioissa haluaisit kehittää toimintaasi/osaamistasi?

Haluaisin käydä perehdytysasioita läpi enemmän kohta kohdalta. Työn luonne on kuitenkin sellainen, että perehdytettävät asiat tulevat usein vastaan päivän työtehtävien mukana. Toki osa asioista on käytävä läpi, jotta potilaskierrolle ylipäätään päästään lähtemään. Kyse on enemmän niistä asioista ja toimenpiteistä, joita ei tule vastaan joka päivä.


3. Mitä trendejä ja muutoksia teillä on havaittavissa liittyen suoraan tai välillisesti rekrytointiin, perehdyttämiseen ja opastamiseen?

 

Rekrytoinnista en osaa sanoa, sen hoitaa osastonhoitaja. Selvästi kuitenkin viime aikoina on rekrytoitu enemmän ulkomaalaistaustaisia. Osaamiskriteereistä on kuitenkin pidetty edelleen kiinni. Perehdytys hoituu vanhaan, hyväksi havaittuun malliin: lähiesimies on yhteydessä uuteen työntekijään valinnan jälkeen ja sopii mm. aloituspäivästä sekä työvuoroista. Hän ottaa uuden työntekijän vastaan, kertoo mistä työvaatteet ja pukutilat löytyvät, esittelee taloa ja ohjaa uusien työntekijöiden infotilaisuuteen. Hän myös auttaa työvuorojen suunnittelussa ja aloittaa perehdytyksen esittelemällä perehdytyssuunnitelman ja sen tavoitteet.


4. Miksi on tärkeää perehdyttää hyvin? Minkälaisia syitä löydät?

 

Hyvä perehdyttäminen on tärkeää, jotta työ voidaan tehdä turvallisesti, oikein ja hyvin. Sitä työntekijältä kuitenkin odotetaan. On epäreilua vaatia työntekijältä sellaista, mihin häntä ei ole perehdytetty. Hyvä perehdytys toivottaa uuden työntekijän tervetulleeksi ja osoittaa arvostusta. Se myös motivoi ja luo yhteishenkeä sekä sitouttaa työhön, luo työn imua. Lisäksi laki velvoittaa perehdyttämään hyvin.

 

 

Kommentit